Hoppa till innehåll
Hem » Får man pengar för att skrota bilen?

Får man pengar för att skrota bilen?

  • av
Får man pengar för att skrota bilen?

Ja, många auktoriserade bilskrotar betalar ett belopp för skrotbilar, särskilt om bilen är komplett och har kvar sin originalkatalysator. Hur mycket du kan få varierar beroende på var du befinner dig i landet och konkurrenssituationen bland bilskrotarna. I vissa fall kan du behöva betala för transporten om det är långt till närmaste skrot, men själva skrotningen är sedan 2007 gratis hos auktoriserade bilskrotar. Bilproducenterna är enligt förordningen RFS 2007:185 skyldiga att täcka kostnaderna för att skrota bilen och avregistrera den.

Beloppet för skrotbilar varierar kraftigt

Priset för skrotbilar kan skilja sig mycket beroende på var i landet du befinner dig. Inom ett relativt kort avstånd kan priset variera med flera tusen kronor. Det kan därför vara lönsamt att köra några extra mil till en bilskrot för att få ett högre belopp. Om din bil är avställd eller har körförbud, är det förbjudet att köra eller bogsera den på allmän väg. I dessa fall kan du anlita en auktoriserad bilbärgare som ofta också erbjuder betalning för kompletta skrotbilar.

Ny skrotningspremie 2024 – byta gammal bil mot elbil

Från och med 2024 införs en ny skrotningspremie som ger bilägare extra incitament att skrota gamla, uttjänta bilar och byta till en elbil. Den nya premien gäller för fordon som är äldre än en viss ålder och har höga utsläpp. När du skrotar din gamla bil och köper en elbil, kan du få en betydande ersättning som del av statens satsning på att minska koldioxidutsläppen och främja elektrifieringen av fordonsflottan. Den exakta ersättningen varierar beroende på bilens skick och plats, men detta kan göra det både miljömässigt och ekonomiskt fördelaktigt att byta till en elbil.

Viktigt att välja auktoriserade bilbärgare och bilskrotar

När du lämnar över en skrotbil till en bärgare är det viktigt att kontrollera att de har rätt tillstånd från Länsstyrelsen. Du ska också se till att få ett mottagningsbevis och skrotningsintyg för att säkerställa att bilen avregistreras och att du inte längre har något ansvar för den. Om du inte gör detta kan bilen hamna hos en illegal aktör och fortsatt vara registrerad i ditt namn, vilket kan leda till oväntade kostnader och obehag. Att se sin gamla bil på vägarna efter att den borde ha skrotats är både olagligt och frustrerande.